Kamenický mtb maraton 2017 - v duchu fair play

02.07.2017 14:32

    V sobotu 24. 6. 2017 se náš tým zúčastnil již tradičního závodu horských kol v nedaleké Kamenici nad Lipou. Už od rána bylo teplé slunečné počasí, které přálo téměř šestistovce přihlášeným závodníkům. Pro ně byly přichystány dvě trasy, dlouhá měřící 56 km a krátká s poloviční délkou. Obě trasy byly vedeny náročným lesním terénem kořenitými stezkami, které byly občas střídány zpevněnými nebo asfaltovými úseky.

    Všichni tři naši závodníci se postavili na start krátké trasy v očekávání příjemného závodu a dobrých výsledků. Zesílený hlas komentátora v reproduktorech zvyšoval předstartovní napětí všech závodníků. Po dlouhých chvílích nervozity a posledního občerstvení v poli startujících závodníků, mohl přijít na řadu startovní výstřel. Všichni závodníci se dali do pohybu a po ujetí krátkého okruhu v místním lesoparku se začalo startovní pole dělit do skupinek. Naši závodníci, Petr a Tomáš Obšilovi, se usadili ve skupince okolo 60. místa v celkovém pořadí a v průběhu závodu se jim dařilo držet stálé tempo a celkové pořadí. Marcel Frey se pohyboval nedaleko za nimi, ale bohužel měl malý pád v kořenitém sjezdu, při kterém si poškodil brýle a nabral nějakou ztrátu.

    V druhé polovině závodu se podařilo Tomášovi Obšilovi dostat se o několik míst dopředu. Díky tomu se však v posledním kilometru před cílem dostal k hromadnému pádu čtyř cyklistů, z nichž dva měli vážná zranění. I přestože to měl jen kousek do cíle a mohl mít pěkné umístění, tak neváhal zastavit a poskytnout první pomoc zraněným. Je s podivem, že tyto činy nechává pořadatel absolutně bez povšimnutí, vzhledem k tomu, že valná většina závodníků nejeví vůbec zájem o pomoc zraněným a upřednostňuje svůj výsledek před zdravím.

    V cíli byl nakonec první z našich závodníků Petr Obšil na krásném 8. místě v kategorii M3 – muži 50-59 let, jako další Marcel Frey na 15. místě taktéž v kategorii M3 a Tomáš Obšil, který pomáhal těžce raněným z hromadného pádu, dokončil závod na 59. místě v kategorii M1 – muži 19-34 let. Naši závodníci se v těžkém závodě určitě neztratili a prokázali smysl pro fair play.

    Po závodě doprovázel všechny návštěvníky bohatý program a dobré občerstvení. Závod byl pěkný a pořadatelům děkujeme za dobrou přípravu.

 

—————

Zpět